فوم پلی استایرن یا بلوک‌های یونولیتی که به عنوان بهترین جایگزین رابیتس و گچبری‌های سنتی در بازسازی منزل و ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. فوم پلی استایرن به دلیل وزن کم و همچنین قیمت پایین و مقرون به صرفه در انبوه‌سازی استفاده می‌شود. این فوم‌ها دارای دو نوع متفاوت هستند، قابل اشتعال و غیر قابل اشتعال، که هر دو نوع آن در بازار موجود هستند. همانطور که گفتیم بلوک‌های یونولیتی وزن بسیار کمی دارند در نتیجه وزن ساختمان نیز بالا نمی‌رود و ساختمان در مقابل زلزله ایمنی بیشتری دارد. غیر قابل اشتعال بودن این بلوک‌ها به معنی نسوز بودن نیست، بلکه با داشتن پوشش‌های نسوز در صورتی که آتش‌سوزی شود فقط ۲۰ دقیقه در برابر حرارت و شعله مقاومت دارند. موارد ذکر شده در بالا تنها بخشی از مزایا و کاربردهای این فوم است. 

فوم پلی استایرن چیست؟

فوم پلی استایرن چیست؟

فوم پلی استایرن یکی از محصولات صنایع پتروشیمی می‌باشد. شکل این فوم به صورت بلورهای ریز است که با قرار گرفتن در مجاورت فشار و بخار منبسط می‌شود. فوم پلی استایرن به دلیل دارا بودن ساختار سلولی بسته در برابر آب مقاومت بسیار مناسبی دارد که همین امر سبب می‌شود تا باکتری‌ها در آن رشد نکنند. فوم پلی استایرن انواع مختلفی دارد: 

  • سقف کاذب پلی استایرنفوم پلی استایرن معمولی (GPPS): این فوم در مصارف عادی کاربرد دارد. ویژگی‌هایی مانند مقاومت و استحکام بالا باعث استفاده از این فوم می‌شود. این فوم به دلیل خاصیت دی الکتریکی که دارد در صنایع و مصارف الکتریکی به کار برده می‌شود. در ایران آن را با نام پلی استایرن کریستال می‌شناسند.  
  • فوم پلی استایرن مقاوم (HIPS): این فوم را به نام high-impact polystyrene) HIPS) می‌شناسند زیرا مقاومت بالایی در برابر ضربه دارد. نام تجاری آن در ایران هایمپک است.
  • فوم پلی استایرن انبساطی (EPS): این نوع فوم در ساخت کانکس، ساندویچ پانل، سقف کاذب، ساختمان سازی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. فوم پلی استایرن انبساطی نوعی پلیمر سفید رنگ است که دارای خاصیت نسوز می‌باشد. 
  • فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS): این فوم برای عایق کاری ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در برابر رطوبت و حرارت مقاومت خوبی دارد. 

پلاستوفوم یک ماده پلیمری بسیار سبک است که قابلیت‌های بی‌شماری دارد. پلی استایرن انبساطی یا همان یونولیت نیز نوعی پلاستوفوم است که با علامت EPS نشان داده می‌شود. این ماده کاربردهای متعددی دارد که در ادامه آن‌ها را معرفی خواهیم کرد. این ماده پلیمری با داشتن دانه‌های ریز و درشت به شکل گرانول، ورقه و بلوک در ابعاد و وزن‌‌های مختلف تولید می‌شود. این ماده به وسیله سیم داغ یا Hot Wire برش داده می‌شود و به شکل‌های متفاوت در می‌آید. 

مهم ترین ویژگی‌های فوم پلی استایرن

فوم پلی استایرن ویژگی‌های بسیار زیاد و متنوعی دارد. در این بخش تعدادی از این ویژگی‌ها را بررسی می‌کنیم. 

  • راحتی و سرعت در اجرای سقف 
  • صرفه‌جویی و مصرف کم‌تر موادی مانند گچ، خاک، آهن آلات و …
  • مقاوم بودن در برابر زلزله
  • عایق رطوبت
  • حمل آسان و راحت 
  • وزن سبک وکم
  • مقاومت بالا در مقابل ضربه یا فشردگی (ضربه‌پذیری بالا)
  • هزینه کم‌تر نسبت به سقف‌های قدیمی

فوم پلی استایرن - روش تولید فوم پلی استایرن به چه صورت است؟

– وزن سبک:

از مشخصه های آن می‌توان به وزن بسیار سبک آن اشاره کرد، چرا که مهندسان بر سبک سازی و کاهش بار مرده ساختمان تاکید دارند زیرا علاوه بر تخریب و آسیب جانی در هنگام زلزله و تنش های زمین به مرور کیفیت سازه را کاهش داده و باعث ایجاد ترک می شود .

– عایق رطوبت:

رطوبت عامل مهمی در تخریب ساختمان است و سازه های گچی و رابیتس از این آسیب در امان نیستند و زود تخریب می‌شوند محصولات ما کاملا ضد آب هستند و رطوبت هیچ تاثیری برا آن ها نداردو حتی در سونا ،استخر و حمام ،و سرویس بهداشتی هم قابل استفاده است .

– جاذب صدا و عایق حرارت:

محصولات فومی مانع خروج دمای ساختمان و‌ ورود و نفوذ سرما و گرما به داخل می شوند و همچنین جاذب صدا هستند و مانع خروج و ورود صدا بین طبقات می شوند

– تنوع طرح ها:

تنوع طرح ها به وسعت تمام سلیقه ها،امروزه ما با هزاران طرح اجرایی و صد ها ابزار گچی منحصر به فرد به مشتریان براساس علم روز و اصول دکوراسیون تلاش کرده پاسخگوی تمام سلیقه ها باشد.

– اجرای سریع:

سرعت در نصب و ظرافت در کار یکی از بهترین مشخصه های فوم پلی استایرن است که این محصول را در بین تمامی متریال های سقف کاذب منحصر به فرد کرده است

– اجرای انواع سقف های ساده:

باکس و طرح های مدرن ،نورمخفی ،کلاسیک و نئو کلاسیک ‌وانواع ابزارهای پیش ساخته با استفاده از فوم پلی استایرن قابل اجرا میباشد ،

کاربرد فوم پلی استایرن در ساختمان سازی؟

فوم پلی استایرن فشرده شده از دانه‌های جامد پلی استایرن تشکیل شده است که در برابر حرارت و فشار مقاومت بسیار بالایی دارد. همین امر سبب شده تا از این فوم در عایق‌کاری ساختمان‌ و همچنین کناف کاری سقف استفاده شود. بافت فشرده موجود در این فوم اجازه نفوذ آب و رطوبت را به آن نمی‌دهد در نتیجه مقاومت آن در برابر رطوبت و آب بسیار زیاد است. بیشترین کاربرد فوم پلی استایرن در ساختمان سازی جهت عایق کاری ساختمان است. همچنین از این فوم می‌توان در قسمت داخلی و بیرونی ساختمان استفاده کرد. این فوم وزن بسیار کمی دارد پس طول عمر و ماندگاری بیشتری خواهد داشت. برای استفاده از این فوم در ساختمان سازی آن را به صورت بلوک‌ برش می‌دهند که سایزهای مختلفی دارند. لازم به ذکر است که ضخامت این بلوک‌ها حداقل یک اینچ است. 

مزایای استفاده از یونولیت فشرده در ساختمان

فوم پلی استایرن - مزایای استفاده از یونولیت فشرده در ساختمان

در قسمت قبل توضیح دادیم که چرا از فوم پلی استایرن در صنعت ساختمان سازی استفاده می‌شود. حال می‌خواهیم مزایای استفاده از این فوم در صنعت ساختمان سازی را بررسی کنیم. در ادامه به معرفی برخی از این مزایا می‌پردازیم. 

  • قابلیت بازیافت بالا
  • عدم رشد قارچ و باکتری و همچنین ایجاد نشدن کپک در آن‌ها
  • مقاومت و پایداری 
  • عایق حرارتی و صوتی بسیار با کیفیت 
  • مقاوم در برابر رطوبت و نفوذ آب 
  • کاهش بار مرده ساختمان 
  • کاهش ضایعات و نخاله‌های ساختمان 
  • کاهش مصرف ۳۰ درصدی بتن 

مزایای بالا باعث شده تا این فوم به شکل گسترده ای در سقف کاذب کناف و  یا در سقف سرویس بهداشتی مورد استفاده قرار بگیرد.

روش تولید فوم پلی استایرن به چه صورت است؟

روش تولید فوم پلی استایرن به چه صورت است؟

زمانی که عناصر فرمول تولید فوم ترکیب شدند، واکنش‌های شیمیایی رخ می‌دهد که با گذشت زمان رنگ مواد واکنش‌دهنده تغییر می‌کند و رو به کدر شدن می‌رود. در این مرحله حباب گاز تولید می‌شود که با چشم نیز می‌توان این حباب‌ها را دید. به زمان شروع واکنش تا تشکیل حباب گاز، زمان کرمی شدن (cream time) می‌گویند. 

برای داشتن فومی یکدست و بدون ناخالصی باید داخل قالب مورد نظر به طور یکنواخت، ریخته‌گری صورت گیرد. پس از مراحل ذکر شده، حباب‌ها در مایع حل می‌شوند تا مایع به اشباع برسد پس از آن هسته اولیه تشکیل خواهد شد و فوم شروع به بالا آمدن می‌کند. لازم به ذکر است که تولید حباب کماکان ادامه دارد و این حباب‌های تولید شده از درون مایع به داخل سلول‌‌ها منتقل می‌شوند. باید بدانید که فشار داخل سلول‌های کوچکتر بیشتر از بقیه سلول‌های تولید شده است. به همین دلیل سلول‌های کوچک ناپایدار شده و با سلول‌های بزرگ ترکیب می‌شوند. این فرآیند تا جایی ادامه پیدا می‌کند که تعداد سلول‌ها کم شود و اندازه آن‌ها بیشتر. همچنین شکل سلول‌ها در ابتدا کروی است اما به مرور زمان چند ضلعی خواهد شد. 

تولید فوم پلی استایرنفوم پلی استایرن مورد استفاده در بلوک‌های یونولیتی سقف به یک روش انجام می‌شود. این روش دارای سه مرحله متفاوت است. این مراحل عبارتند از پیش انبساط، رشد، پایداری و قالب سازی. 

مقایسه عایق پلی استایرن اکسترود شده (اکستروژنی) با عایق پلی استایرن انبساطی

همانطور که پیشتر گفتیم فوم پلی استایرن انواع مختلفی دارد. دو نوع پرکاربرد این فوم‌ها، عایق پلی استایرن اکسترود شده (اکستروژنی) و عایق پلی استایرن انبساطی می‌باشد. در این قیمت می‌خواهیم این دو نوع فوم را با یکدیگر مقایسه کنیم و به بررسی تفاوت‌های آن بپردازیم. 

در ابتدا یک تعریف کلی از این دو فوم برای اطلاعات بیشتر شما ارائه می‌دهیم. فوم پلی استایرن انبساطی از ماده‌ای به نام پلاستوفوم که دانه‌های پلی استایرن از آن تولید می‌شوند، به وجود می‌آید. اما فوم پلی استایرن اکستروژنی از دانه‌های پلی استایرن تولید می‌شود. همچنین فوم پلی استایرن انبساطی تاثیر منفی بسیار کمتری بر محیط زیست دارد. 

فوم پلی استایرن انبساطی از گرمایش دانه‌های پلی استایرن دارای گاز تولید شده در حالی که فوم پلی استایرن اکستروژنی با خارج نمودن مواد مذاب از قالب‌هایی که این مواد را سرد کرده‌اند، ساخته می‌شود. همانطور که گفتیم فوم پلی استایرن انبساطی تاثیر منفی بسیار کمی بر محیط زیست دارد. در مقابل فوم پلی استایرن اکستروژنی تاثیر منفی زیادی بر محیط زیست دارد و باعث تخریب محیط زیست می‌شود. 

از هر دو نوع فوم پلی استایرن به عنوان عایق در سازه‌های ساختمانی استفاده می‌شود. اندازه هر بلوک از این فوم‌ها ۵۰ تا ۱۲۵ سانتی‌متر می‌باشد و از نظر عملکرد کاملا مانند یکدیگر عمل می‌کنند. همچنین این فوم‌ها در جلوگیری از اتلاف انرژی نقش موثری دارند. 

فوم پلی استایرن انبساطی آب را جذب می‌کند و همین امر سبب از بین رفتن خاصیت عایق بودن آن می‌شود. همچنین افزایش یا کاهش دما باعث به وجود آمدن خلاء در بین دانه‌های فوم پلی استایرن انبساطی می‌شود و خاصیت عایق بودن آن را از بین می‌برد. اما فوم پلی استایرن اکستروژنی دارای ساختاری بسته است و تغییر دما و نفوذ آب و رطوبت تاثیر چندانی بر آن ندارد.  

رسانش گرمایی در فوم پلی استایرن اکستروژنی نسبت به فوم پلی استایرن انبساطی کم است. این امر به دلیل ساختار بسته فوم پلی استایرن اکستروژنی می‌باشد زیرا هوا در بین دانه‌های آن وجود ندارد تا گرما را منتقل کند. مقاومت پلی استایرن انبساطی نسبت به پلی استایرن اکستروژنی بسیار پایین است. هر چه فوم پلی استایرن محکم‌تر باشد، مقاومت آن در صورت وارد شدن فشار نیز بیشتر است.

آیا فوم پلی استایرن، عایق حرارتی خوبی می‌باشد؟

 

فوم پلی استایرن - آیا فوم پلی استایرن، عایق حرارتی خوبی می‌باشد؟

هنگام خرید مصالح ساختمانی باید به ضد حریق بودن مصالح توجه کنید. درست است که فوم پلی استایرن در برابر رطوبت و آب مقاوم است اما این بلوک‌ها اشتعال‌پذیر هستند و در صورت آتش‌سوزی خطرات زیادی را به دنبال دارند. فوم پلی استایرن اشتعال‌پذیر است و سریعا آتش می‌گیرد و این آتش را به سرعت به مکان‌های دیگر منتقل می‌کند. لازم به ذکر است که این فوم در صورت آتش گرفتن به سیال تبدیل می‌شود. 

در آتش سوزی فوم پلی استایرن دود و گاز سمی تولید می‌کند که در تحقیقاتی مشخص شده است که بیشتر تلفات آتش سوزی‌ها در ساختمان‌ها برای انتشار و استشمام این گازها می‌باشد. از آنجایی که با افزودن مواد کند‌سوز می‌توان این فوم را در برابر آتش پایدارتر کرد اما استفاده از این نوع فوم فقط در فضای داخلی ساختمان امکان‌پذیر است و در سازه نمی‌توان از آن استفاده کرد. در نتیجه فوم پلی استایرن نمی‌تواند عایق حرارتی خوبی برای استفاده در ساختمان‌ها باشد و استفاده نادرست از آن می‌تواند خسارات جانی و مالی جبران‌ناپذیری به بار آورد. 

ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی بلوک‌های یونولیت سقفی

فوم پلی استایرن - ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی بلوک‌های یونولیت سقفی

ویژگی مکانیکی

از آنجا که بلوک‌های یونولیت سقفی دارای انعطاف پذیری بالا و قابلیت تولید سفارشی هستند، جز یکی از پرطرفدارترین و کاربردی‌ترین عایق‌های مورد استفاده در اکثر پروژه‌ها محسوب می‌شوند. فوم‌های پلی استایرن دارای مقاومت فشاری بسیار زیاد می‌باشند. این ویژگی آنها را به بهترین گزینه مورد استفاده برای مکان‌های مورد نیاز به حمل بار سنگین تبدیل کرده است. به طور کلی میزان تحمل فشار فوم پلی استایرن با افزایش تراکم آن ارتباط مستقیم دارد. به این گونه که با افزایش تراکم فوم پلی استایرن، مقاومت فشاری آن نیز افزایش می‌یابد. از این رو هنگام قالب دهی با کاهش حجم دانه‌های پلی استایرن و همچنین افزایش تراکم آنها قدرت مکانیکی این عایق بیشتر می‌شود.

شکل فیزیکی

معمولا فوم‌های یونولیت سقفی به شکل بلوک‌های مکعب مستطیل با ابعاد معین یا به شکل سطوح دایره‌ایی در کارخانه قالب گیری و تولید می‌شوند. در واقع تعیین شکل یونولیت‌ها به نوع کاربرد آنها بستگی دارد. برای مثال از بلوک های فوم سقفی مکعب مستطیل برای عایق کاری استفاده می‌شود.

ویژگی شیمیایی

واقعیت درباره مقاومت شیمیایی فوم پلی استایرن به اینگونه است که برخورد حلال‌های آلی به این عایق‌ها باعث ایجاد واکنش شیمیایی می‌شود. این در حالی است که آب و محلول‌های قلیایی هیچگونه واکنش شیمیایی را به وجود نمی‌آورند. حباب‌های هوا در داخل فوم پلی استایرن مانند عایق هستند و از اتلاف انرژی داخل ساختمان جلوگیری می‌کنند. 

جمع بندی

در این مطلب به طور کامل در مورد فوم پلی استایرن و ویژگی های آن توضیح دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سقف کاذب، قیمت سقف کاذب و…. با ما تماس بگیرید.